· 

Boat test - starcraft starweld pro 18 (2014)

This is a boat test published in the magazine Jakt & Fiske July 2014. Every year, I publish four boat test in this magazine, and this in one of them from 2014. Press for bigger photo, and read the whole text under! Thank´s to Espen, Kurt and Bård for joining me in Larvik!

For easier reading, here´s a copy of the text:

«På vannet med Jakt & Fiske» er en ny spalte hvor vi i sommermånedene tester båter som egner seg til hobby- og sportsfiske. Starweld Pro 18 er først ut – en leken og praktisk allrounder, ifølge vår båtekspert.

 

Nye fisketrender som predatorfiske og avansert trollingfiske, åpner for salg av tilpassede «fiskemaskiner» også til her til lands.

 

Vi starter spalten med en hardcore amerikansk fiskebåt av typen Starweld 18 Pro. Båt & Bil i Larvik har tatt inn to varianter for sesongen, en 16,6 og en 17,6 fots modell. Vår testbåt var en 18-foter, utstyrt med ekstra ekkolodd og en elektrisk dyprigg. Med en bredde på hele 228 cm og en Suzuki 140 HK i hekken, skulle vi få oss en båtopplevelse utenom det vanlige.

 

Første prøvetur foregikk tidlig på vårparten. Jeg var litt skeptisk til å teste ut en såpass avansert og ny type båt uten noen form for demonstrasjon ved overlevering. Men skepsisen var ubegrunnet: Her var alt intuitivt fra første stund, og jeg var jeg ikke sein

ut av havna med ei stang i kjølvannet, dorgende etter sjøørret. Bruker-manualen glemte jeg i hattehylla på bilen, og jeg savnet den aldri.

 

Mitt skip er lastet med …

Denne båten oser av sportsfiske og ser annerledes ut enn alt annet du finner på det norske båtmarkedet. Båttypen fungerer utmerket på sjøen, men i USA brukes de nesten ute lukkende på ferskvann. Uansett vanntype, så er  regelen at alt utstyr skal kunne stues bort, og stengene er intet unntak.  Båten leveres med fem flyttbare stoler; tre av kaptein-typen og to enkle sitte-plater i hekken. Det finnes hele ti oppbevaringsrom i den lille skuta. Tre til stenger, tre åpne hyller og tre låsbare rom til utstyr, samt en selvlensende fiskekum som man enkelt fyller ved å trykke på en knapp i dashbordet.

Fire fiskere på tur vil ikke ha nevne-verdige problemer med å gjemme unna alt fiskeutstyr for å få den ryddige og oversiktlige følelsen disse  båtene representerer. Farkosten har halvkalesje med bøyle og regntrekk  til hele båten. Disse er praktiske, men tar mye plass og ødelegger litt av den ryddige følelsen.

 

Nesten som å kjøre bil

Da kjøreegenskaper og plass skulle testes, inviterte jeg tre fiskekamerater på en heldagstur etter sjøørreten.  Båten falt tydelig i smak, og alle rom og detaljer ble studert, stappet og godkjent. Stereoanlegg, elektriske pumper og lanterner fikk kjørt seg mens alle knappene i dashbordet ble testet ut. Den store, svarte kattepusen hadde styrken til 140 hester og passet perfekt til båten. Motoralternativet på 90 HK ville gjort jobben – men med fire mann og masse utstyr, syntes vi 140 HK ga oss det lille ekstra.

 

Konklusjon

Starweld Pro 18 er laget for fisking, og har svært gode kjøreegenskaper i liten til middels sjø. Baugmotoren er kun for ferskvann og har ikke autopilot, dessuten er ekkoloddet som følger med av den rimelige sorten. Båten er elektrisk selvlensende, og er ikke idiot sikker ved strømbrudd. Den er også vanskeligere å holde rein enn glassfiberbåter.

Tepper og gummiering gjør båten lydsvak, og det er lett å montere  ekstrautstyr. Låsbare rom, samt flere stolposisjoner og innfelte stang-holdere gjør dette til en familievennlig båt.

 

Båtens praktiske delbare «front-rute» gir nærmest en følelse av å kjøre bil. For den genuine fisker er Starweld Pro en leken, letthåndterlig og funksjonell båt for skjærgård og innsjø.